Tietoa tilasta & eläimistä

Tietoa tilasta

 

Tilan omistavat Kirsi ja Arto Huhtala. Arto on koulutukseltaan MMM, agronomi ja pääosaamisalueet hänellä ovat maatalous- ja kotieläinteknologia, peltoviljely sekä kotieläimet. Kirsi on koulutukseltaan agrologi, amk sekä MMM, agronomi. Kirsin pääosaamisalueet ovat kotieläimet, erityisesti kotieläinravitsemus ja lajinmukainen käyttäytyminen sekä peltoviljely. Molemmat ovat viettäneet lapsuutensa lypsykarjatilalla lukuisten muidenkin eläinten parissa.

 

Tila on Arton kotitila, jossa on aiemmin pidetty lypsykarjaa. Sukupolvenvaihdoksen jälkeen toimittiin muutamia vuosia kasvinviljelytilana, jonka jälkeen palattin karjatilaksi. Arto on kaikkiaan tilan neljäs isäntä. Nykyisin tilalla tuotetaan ylämaankarjaa, pääasiassa lihaa. Parhaat hiehot jätetään omiksi emoiksi tai myydään jalostueläimiksi muille tiloille. Sonneista lupaavimmat poimitaan jalostuskäyttöön. Eläinten lisäksi tilalla tuotetaan leipäviljaa sekä latokuivattua kuivaa heinää.

 

Tilan pinta-ala on n. 50 hehtaaria. Oman pinta-alan lisäksi hoidetaan muitakin aloja, yhteensä ~ 100 hehtaaria.

 

Ylämaankarja valikoitui tilan roduksi ensin käyttämään kuivaheinäalojen toista satoa. Nykyisin karjantuotanto on tilan pääsuuntaus. Ensimmäiset eläimet saapuivat tilalle vuonna 2007. Omistajaparin kokemus naudoista niin kotitiloilta kuin muusta työelämästä on auttanut tilan nopeassa kehittämisessä.

 

”Jotta ylämaalaisten kanssa pärjää ja arki sujuu, on niitä ymmärrettävä ja oma toiminta on suhteutettava niiden ajattelumaailmaan. Se mikä itsestä joskus tuntuisi parhaalta vaihtoehdolta, ei aina lehmän mielestä ole sitä. Tunnemme jokaisen eläimemme ja niitä on kohdeltava yksilöinä, sillä kaikille eivät samat toimintamallit sovi. Vaikka eläimiä on paljon, emme kohtele niitä massana vaan kaikki ovat meille yksilöitä.”

 

Talon eläimet

 

Omistuksessamme on vajaat sata Skotlannin Ylämaankarjan (= Highland Cattle) edustajaa vuodenajasta riippuen. Eläinmäärä koostuu eri-ikäisistä emoista, siitossonneista, lihasonneista, hiehoista ja vasikoista. Kaikki emot ja siitossonnit ovat kantakirjattuja sekä rakennearvosteltuja.

Pyrimme karjankasvatuksessamme naudan luontaisen käyttäytymisen hyödyntämiseen. Liikumme eläinten joukossa mahdollisimman paljon, jotta niiden käsittely olisi tarvittaessa sujuvaa. Vasikat ”kesytetään”ensimmäisten elinviikkojen aikana hyödyntäen niiden luontaista uteliaisuutta. Ihmiseen totuttamista helpottaa se, että emot katsovat meidät lähes lauman jäseniksi, eivätkä uhaksi vasikoilleen.

 

Ylävalikosta löydät tarkempia tietoja sonneista, emoista sekä nuorisosta.

 

Ylämaankarjan ohella olemme aloittaneet suomenlampaan kasvatuksen syksyllä 2012. Kuvia ja tietoja lampaista tulossa näille sivuille myöhemmin.

 

Tervetuloa tutustumaan karjaamme!

Tuotteemme

Löydät meiltä monipuolisia maatilamme tuotteita, alla näet tuoteluettelomme. Varmista ennen myymälään tuloasi kuitenkin puhelimitse tuotteiden saatavuus!

Tee tilaus

Laatu lihaa läheltä sinua. Lakeuden Highland on etelä-pohjalainen ylämaankarjan kasvattaja ja pihvilihatuotteiden suoramyyjä.